Smakligt
2/2015

Henrik Hu

Smakligt


Kockar har så många ord, så svåra att förstå.

Ändå är ju inte mat en hobby för de få.

Laga mat, det kräver inte en bok utan två:

Kokbok samt ett lexikon, med ord på min nivå.

 

Rimma kan jag ganska bra, jag gör det utan salt.

Allt som jag passerar blir bakom mig. Det är allt.

Reda. När jag skapar ordning i kolumn och spalt.

Bräcker jag en vän så kan vårt umgänge bli kallt.

 

Jag kan strimla morot, men det heter julienne.

Grava är nog inte vad jag tror, har jag på känn.

Reducera sås? Tja, den tog slut för länge sen.

Laga mat är svårt för både mig och engelsmän.

 

Småningom så fattar jag en liten, ny finess.

Orden är en del av smakens utvecklingsprocess.

Moset smakar lyx när det förvandlas till duchesse.

Vem vill äta thymuskörtel? Bäst att steka bräss.

Henrik Hu