Hoppa till innehåll
FrontPage
FrontPage
  • Artiklar
  • Opinion
  • Avdelningar
  • Arkiv

Första sidan - Språkbruk

RSS
  • Artikel 25.5.2022

    Melina Bister, Jouko Lindstedt

    Vem talar esperanto?

    Antagligen har du någon gång hört om esperanto: ett konstgjort språk som inte kan användas som ett ”riktigt” språk? Ett språk med den ursprungliga intentionen att ersätta alla andra språk i världen? Det finns en hel del osanna myter om esperanto, anser Melina Bister och Jouko Lindstedt. De skriver om ett språk som är både levande och uttrycksfullt, med en aktiv talgemenskap. ​​​​​​​

    Läs mer

  • Artikel 18.5.2022

    Andreas Nord

    Från nåd till service – 300 år av samhällsinformation

    Vare sig man vill eller inte styr pengarna mycket i vår vardag. Att mynt och sedlar byts ut är en väsentlig information som måste nå alla medborgare. Det här var lika viktigt år 1710 som år 2010. Andreas Nord har jämfört myndighetsinformationens tilltal och metoder i två svenska myntreformer med trehundra års mellanrum.

    Läs mer

  • Fem frågor 5.5.2022

    Fem frågor till Henrik Othman

    Henrik Othman är en välkänd finlandssvensk, numera pensionerad, journalist och ledarskribent på Österbottens Tidning. Othman har bland annat varit medlem i Svenska språknämnden i Finland och fått det prestigefyllda Topeliuspriset. Under sin långa karriär skrev Othman över 1 800 ledare. Othman är fenomenal på att leka med ord i olika sammanhang. Språkbruk ställde honom fem frågor.

    Läs mer

  • Artikel 28.4.2022

    Lovisa Jakobsson

    Är ett helvete alltid ett helvete?

    För översättare bjuder svordomar på en utmaning i särklass. Ibland kan grovheter mångdubblas i en direktöversättning, ibland resulterar en sådan i ren förvirring − för vad är det för fult med spanjorernas nattvardsbröd egentligen? Översättaren Lovisa Jakobsson beskriver det svåra och roliga uppdraget att överföra våra jävlaranamma till andra språk.

    Läs mer

  • Artikel 21.4.2022

    Martin Persson

    Dags att vända på steken: Dagens ungdom talar för bra!

    Språkpoliser och allehanda förståsigpåare går gärna åt ”nutidens ungdom” för slarvigt språkbruk. I dag har det blivit allt vanligare att tala som vi skriver, och det blir i stället alldeles för korrekt bokstavstroget, tycker Martin Persson.

    Läs mer

  • Artikel 13.4.2022

    Thomas Rosén

    Språken i krigets skugga: ukrainska och ryska

    Kriget i Ukraina ställer inte bara nationen utan också dess nationalspråk i fokus. Plötsligt är vi nyfikna på hur ukrainska låter jämfört med ryska. Förstår talarna varandra? Thomas Rosén, lektor i slaviska språk vid Göteborgs universitet, belyser de två grannspråkens likheter och skillnader. Smärtpunkterna för språkens framtida utveckling i Ukraina har enligt honom accentuerats ytterligare av den ryska invasionen.

    Läs mer

  • Aktuell litteratur 12.4.2022

    Martin Persson

    Rökstenen − en sällsam gåta för nutida tolkare

    Henrik Williams bok Rökstenen och världens undergång ger sig i kast med Nordens längsta runtext. Den är en djup, populärvetenskaplig lärdomsvandring genomsyrad av berättarglädje, bedömer Martin Persson i sin recension för Språkbruk.

    Läs mer

  • Aktuell litteratur 12.4.2022

    Monica Äikäs

    Väck det fonetiska örat − ny bok om uttalets betydelse i svenskundervisningen

    Ju mer man kan och vet om ett språks uttal, desto bättre blir uttalet. Bland annat detta är slutsatsen i en nyutkommen bok om uttalsinlärning.

    Läs mer

  • Synpunkten 7.4.2022

    Olle Josephson

    Ordbokspolitik är kulturpolitik

    Ordboksarbete har blivit både viktigare och kostsammare i ett digitaliserat och mångspråkigt samhälle. Trots ett nybildat konsortiums räddningsoperation i vår för Svenska Akademiens Ordbok kommer staten inte undan sitt långsiktiga ansvar. Det anser Olle Josephson i sitt inlägg om framtiden för Svenska Akademiens Ordbok och ordböcker i allmänhet.​​​​​​​

    Läs mer

  • Artikel 31.3.2022

    Bianca Ortiz Holmberg

    Skolslangen är brokig – men favoriter finns

    Alla säger hissa och rella om skolämnena historia och religion, medan biologi, geografi och huslig ekonomi har en uppsjö av benämningar i olika delar av Svenskfinland. ​​​​​​

    Läs mer

  • Ledare 21.3.2022

    Charlotta af Hällström-Reijonen

    Låt oss inte tala nyspråk

    ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka” Jag läste George Orwells roman 1984 år 1984 som så många andra, men bestämde mig för att läsa den på nytt. Eller läsa och läsa, jag lyssnade på den som ljudbok....

    Läs mer

Sociala medier

Språkbruk tar gärna emot uppslag till artiklar. Kontakta redaktionen om du har en artikelidé.

Vill du skriva i Språkbruk?
  • Artiklar
  • Opinion
  • Avdelningar
  • Arkiv

Språkbruk innehåller bland annat artiklar av språkforskare, intervjuer med personer som jobbar med språk och språkrelaterade nyheter. Enskilda artikelförfattare ansvarar själva för åsikterna i sina artiklar.

ISSN 2343-0621

Om kakor (cookies)
Registerredogörelse

Chefredaktör

Charlotta af Hällström-Reijonen
charlotta.afhallstrom-reijonen@sprakinstitutet.fi
tfn 0295 333 222

Redaktionssekreterare

Pia Westerberg
pia.westerberg@sprakinstitutet.fi
tfn 0295 333 300

Redaktör

May Wikström
may.wikstrom@sprakinstitutet.fi

 

Utgivare

Svenska avdelningen vid Institutet för de inhemska språken, www.sprakinstitutet.fi 

Redaktion

Svenska avdelningen 
Hagnäskajen 6, FI-00530 Helsingfors 
Tfn 0295 333 300 
E-post: sprakbruk@sprakinstitutet.fi 
www.sprakinstitutet.fi

Språkbruk är en populärvetenskaplig webbaserad tidskrift om språk utgiven av Institutet för de inhemska språken. Nya artiklar publiceras regelbundet.

Språkbruk har beviljats stöd av Kulturfonden för Sverige och Finland.

Kontakta oss

Institutet för de inhemska språket Institutet för de inhemska språket