Avdelningar - Språkbruk
Avdelningar
- Intervju 4/2020
Redaktörerna minns åren med Språkbruk
Tidigare chefredaktörer och redaktionssekreterare minns hur Språkbruk startade, hur sax och papper byttes ut mot dator och hur tidskriften övergick från avskalad layout till en glansig tidning i fyrfärgstryck.
Läs mer
- Artikel 4/2020
Bianca Ortiz Holmberg
Språkbruk och finlandssvenskan
Finlandssvenska och finlandismer har varit viktiga ämnen i Språkbruk under alla år, men sättet att närma sig dem har förändrats en hel del.
Läs mer
- Artikel 4/2020
Anna Maria Gustafsson
Nya ord i coronans spår
Coronapandemin har gett upphov till såväl sakliga som skämtsamma nyord och via medierna har många termer blivit vanliga i allmänspråket.
Läs mer
- Övriga 4/2020
Henrik Hu
Mot nya ljuspunkter
Lampans sken och eldens ljusa låga lyser upp det mörka i mitt liv. Mörkrets nya roll blir defensiv med en kraftfull ljusslukarförmåga. Ljuset delar rymden som en kniv, högt på himlen skimrar månens faser, skapar...
Läs mer
- Artikel 4/2020
Pia Westerberg
Hur uttalas yoghurt?
Vi gör några nedslag i Språkbruks språkfrågor under 40 år.
Läs mer
- Ledare 4/2020
Pia Westerberg
Stoppa språklig slentrian
Hur skriver man sin sista ledare? Ibland får jag skrivkramp som de flesta. Lättare blir det ju inte heller när jag vet att jag skriver för sista pappers-Språkbruk. Det är viktigt att hitta glädjen i att skriva....
Läs mer
- Artikel 3/2020
Hans Landqvist
Försiktiga myndigheter och tvärsäkra politiker?
Vill du framstå som försiktig eller tvärsäker? Och hur väljer du i så fall dina ord? I den här artikeln visar Hans Landqvist några sätt att framstå som försiktig respektive tvärsäker inför andra människor.
Läs mer
- Artikel 3/2020
Monica Äikäs
Grammatiska metaforer och textbindning
Grammatiska metaforer kan användas för att binda ihop en text.
Läs mer
- Aktuell litteratur 3/2020
Pia Westerberg
Från Svenskfinland till Indien och tillbaka
Leif Höckerstedt: Språk, språk, språk. Finlandssvenskan i kläm? BoD 2020. 120 sidor.
Läs mer
- Aktuell litteratur 3/2020
Pia Westerberg
Forska i översättning
Översättningsvetenskap i praktiken. Om översättningar, översättare och översättande. Red. Elin Svahn & Lova Meister. Morfem 2020. 207 sidor.
Läs mer
- Artikel 3/2020
Caroline Elgert
Att aktivt tänka på läsaren skapar bättre texter
Klarspråk ses i dag som en allt mer självklar del av myndighetskommunikationen. Att konkret genomföra och tillämpa klarspråk kan ändå vara svårt, men några som lyckats med detta är två anställda vid svenska bildningstjänster i Esbo.
Läs mer
- Artikel 3/2020
Agneta Styrman
Tips och tricks för arabiska namn
Att återge arabiska namn bokstav för bokstav är svårt och praxis för hur det ska göras varierar. Agneta Styrman ger praktiska tips för den som behöver translitterera arabiska namn.
Läs mer
- Perspektiv på finlandismer 3/2020
Charlotta af Hällström-Reijonen
Avec – prepositionen som blev substantiv
I franskan är avec en preposition, och den har lånats in i svenskan, men inte som preposition. Avec har i svenskan blivit ett substantiv med två betydelser. Den ena betydelsen förekommer bara i finlandssvenskan, dvs. är en finlandism.
Läs mer
- Krönikan 3/2020
Adrian Perera
Trettionio meningar
Jag har gått om grundkurserna i franska fler gånger än jag har besökt mina släktingar i Sri Lanka. Det här har inget att göra med min inställning till någondera, men allt att göra med min förmåga att lära mig nya...
Läs mer
- Artikel 3/2020
Bianca Ortiz Holmberg
Rödan – intervjuer, namninsamling och snaps i solnedgången
Det här är historien om Rödan – laxbåten som blev en flytande namnvetenskaplig akademi, där flitiga forskare varvade intervjuer och namninsamling med gemytliga supéer och kaffekask i förkajutan.
Läs mer
- Artikel 3/2020
Lotta Collin
Tekniken har utvecklats snabbare än språkbruket
Vi kopplar ofta internet och sociala medier till en rasande snabb utveckling och till omvälvande språkliga förändringar. Men även om mycket är nytt är också förvånansvärt mycket sig likt om man granskar forskningen om det digitala språkbruket under de senaste tjugo åren.
Läs mer
- Intervju 3/2020
Bianca Ortiz Holmberg
För en riksdagstolk är alla dagar olika
En dag sitter de i plenum och tolkar anföranden, nästa dag står de i Kastelholms slott och tolkar historien om Karin Månsdotter och Erik XIV. Jobbet som tolk i riksdagen är varierande och allmänbildande.
Läs mer
- Övriga 3/2020
Henrik Hu
Obrukbara gåvor
Jag älskar presenter, att få är en fröjd, att bli uppmärksammad är roligt. Jag uppskattar gåvor och blir gärna nöjd, tyvärr är det föga troligt. Vad brukar jag få? De facto en del som jag är lika glad att jag...
Läs mer
- Ledare 3/2020
Pia Westerberg
Förändringar
Det här är ingen lätt ledare att skriva. Tyvärr måste jag nämligen meddela att Språkbruk inte kommer att utkomma på papper från nästa år. Redaktionen har redan en längre tid varit tvungen att begrunda de krassa...
Läs mer
- Språkfrågor 2/2020
Monica Äikäs
Sin eller hans/hennes?
Att välja mellan pronomenen sin, sitt, sina och hans, hennes, deras kan vara svårt ibland. Det finns vissa regler att följa, men de kan inte alltid tillämpas på ett entydigt sätt.
Läs mer