Avdelningar - Språkbruk
Avdelningar
- Debatt 1/2006
Kim Peter Johansson, Mikael Reuter
Medier?
Är det faktiskt sant att språkvårdarna, såsom Mikael Reuter skriver i Språkbruk 4/2005, spiller tid på att bestämt ”avråda” språkbrukarna från pluralformen ”media”? Då begriper jag blott allt för väl att det barkar åt...
Läs mer
- Aktuell litteratur 2/2006
Maria Lindh-Garreau
Bok om ordens ursprung
Det verkar som om vi befann oss mitt i en språkvåg. Svenskarna diskuterar livligt den så kallade blattesvenskan som införlivar uttryck ur andra språk i svenskan. Intresset för den nya språkriktighetsboken är stort,...
Läs mer
- Artikel 4/2006
Diana Nyberg
Vad är järkiruoka på svenska?
Ingen arbetsdag är den andra lik för informatikern Diana Nyberg på Statsrådets translatorsbyrå.
Läs mer
- Aktuell litteratur 3/2006
Margareta Gustafsson
Texter i vården
Hur ska man uttrycka sig i skrift inom vården? Referensboken Att skriva texter i vården ger dels allmänspråkliga regler, dels mer specifika tips och råd om hur man skriver texter som förekommer inom vården. Också...
Läs mer
- Aktuell litteratur 2/2006
Marika Tandefelt
Prat är ett race där man måste prestera
Som en strut karameller är Lars och Martin Melins bok Fiint språk utgiven 2005 av Svenska Förlaget i Stockholm. Det är svårt att veta vilka godbitar som är mest delikata av de sorter som serveras i 17 kapitel med...
Läs mer
- Artikel 1/2006
Kesia Sjövall
Praktiska tips om webbsökning
Webben är mången översättares bästa vän. Men hur ska du snabbt och smidigt hitta det du letar efter i denna mångfald som kallas Internet? Kesia Sjövall ger oss några handfasta tips på hur du hittar den information du letar efter.
Läs mer
- Aktuell litteratur 3/2006
Anders Westerlund
Ny SAOL
In med hedersmord, fågelinfluensa och multiresistent, ut med hackelsekista, fejdlysten och eho! Som alltid då en ny upplaga av Svenska Akademiens ordlista (SAOL) ser dagens ljus har massmedierna också i år rapporterat...
Läs mer
- Artikel 4/2006
Mats-Peter Sundström
Offentlig upphandling: tävlan, förfarande eller infordran?
Det finlandssvenska översättningslånet anbudstävlan/anbudstävling har många svenska motsvarigheter, som här presenteras av Mats-Peter Sundström, översättare vid Europaparlamentet.
Läs mer
- Artikel 2/2006
Pia Westerberg
Språkvården mitt i verkligheten
Var står språkvården i dag? Vilka är förutsättningarna för dagens språkvård? Och vart är språkvården på väg? Bland annat dessa frågor diskuterades på årets språkvårdsdag.
Läs mer
- Artikel 3/2006
Marit Lindqvist
Böcker är bäst i radio
Radio är en form av samtal, säger radioredaktör Barbro Holmberg, mångfaldigt prisbelönt för sina program. År 2004 fick hon Hugo Bergroth-sällskapets språkpris.
Läs mer
- Artikel 1/2006
Kim Lindroos
Engelskt inflytande i finska gymnasisters inlärarsvenska
Är finska elevers engelskkunskaper till hjälp när de lär sig svenska? Kim Lindroos har undersökt på vilket sätt engelskan påverkar de finska elevernas svenska.
Läs mer
- Artikel 4/2006
Rekommendation om namn på sammanslagna kommuner
Focis finska språknämnd gav i februari i år en rekommendation om principerna för namn på sammanslagna kommuner, publicerad i Kielikello 1/2006. Rekommendationen har bearbetats för svenska förhållanden av namnvårdaren Leila Mattfolk i samarbete med Focis svenska språknämnd, som därmed också står bakom den.
Läs mer
- Artikel 1/2006
Malin Borgström
PASSAR UUTMÄRKT!! :)CS DÅ,PUSS O GO NATT!
Nästan alla äger nuförtiden en mobiltelefon och sms-meddelanden har blivit en del av vår vardag. De flesta tänker inte på hur de skriver, men antalet tecken påverkar ändå både språket i och utformningen av...
Läs mer
- Artikel 4/2006
Susann Etzell, Pia Raunio
David, jag tycker att bokens stämning är harmonisk ...
Språkbruk bad modersmålslärarna Susann Etzell och Pia Raunio berätta om Netlibris, det litterära diskussionsforumet för skolelever. Hur ser språket ut i elevdiskussionerna?
Läs mer
- Artikel 3/2006
Daniela Floman
Likbjudare och alabasterskallar. Haddock i ny originaltrogen översättning.
Språkvetaren och Tintinkännaren Björn Wahlberg har under de senaste åren nyöversatt samtliga Tintinalbum till svenska. Har kapten Haddocks ”bomber och granater” nu fått stryka på foten? Daniela Floman har intervjuat Björn Wahlberg.
Läs mer
- Artikel 2/2006
Maria Lindh-Garreau
Språket finns överallt
Språkbruk firar Forskningscentralen för de inhemska språkens 30-årsjubileum genom att presentera några av dem som arbetar på svenska avdelningen.
Läs mer
- Artikel 3/2006
Birgitta Lindgren
En språkmyndighet i Sverige
Som vi konstaterade i förra numret av Språkbruk har Sverige nu fått en ny språkmyndighet. Birgitta Lindgren från Språkrådet (f.d. Svenska språknämnden) presenterar myndigheten.
Läs mer
- Artikel 4/2006
Minna Levälahti
Kompetenshöjande ord
Den dynamiska utbildningsvärlden och de utbildningsord som pedagogerna bollar med kan vara svåra att greppa. Språkvårdaren Minna Levälahti reder ut några av de begrepp som har med kompetensutveckling att göra.
Läs mer
- Artikel 2/2006
Antti Yliselä
"Finlandssvenska är den svenska som finnarna talar"
Vad betyder ordet finlandssvensk egentligen för sverigesvenskar? Kan en sverigesvensk höra någon skillnad mellan finlandssvenska och finnsvenska? Antti Yliselä, som gör sin civiltjänst på Focis, skrev sin pro gradu-avhandling om svenskars attityder till och kännedom om finsk brytning och finlandssvenska.
Läs mer
- Artikel 1/2006
Åsa Nordqvist Palviainen
Varför pluggar Angela från Tyskland svenska i Jyväskylä?
Åsa Nordqvist Palviainen blev överraskad över hur stort intresset för att läsa svenska var bland internationella utbytesstudenter vid Jyväskylä universitet. Hon bestämde sig för att ta reda på vilka motiven var för att läsa svenska, vad studenterna visste om språket och vad de kände till om språksituationen i Finland.
Läs mer