Jens Berg. Foto: Tage Rönnqvist

Ni kan inte säga att Gullkrona finns i Pargas! Idiot, Havsvidden är en hotellanläggning och inte ett ortnamn. Lär dig att uttala ordentligt: Morgonlandet ska uttalas med ett tydligt g!

I drygt 40 veckor har jag nu tillsammans med språkexperten Jenny Sylvin gjort språkpodden Näst sista ordet. Sedan starten i augusti har vi hunnit avhandla allt från namn på husdjur till språkutvecklingen hos barn.

Jag fullständigt älskar er podd. Ni gör Vegas bästa program! Näst sista ordet är vad jag kallar riktig public service!

Från min tid som ansvarig utgivare för Hufvudstadsbladet visste jag att språkfrågor engagerar oss finlandssvenskar. Men trots den erfarenheten har den massiva responsen på Näst sista ordet överraskat mig. Vissa veckor kan vi få in drygt 500 kommentarer på en fråga.

Tack vare analytiken kan vi också objektivt se vilka ämnen som både kvantitativt (antalet nedladdningar av ett avsnitt) och kvalitativt (andelen som lyssnar på ett avsnitt till slut) engagerar lyssnarna mest.

De avsnitt som hittills har lockat flest lyssnare är:

  1. Vad gör vi som finlandssvenskar när det saknas svenska ord? 
  2. Vad händer när vi använder ordet finlandssvensk som adjektiv? 
  3. Hur är det att som finlandssvensk leva med en dålig finska?
  4. Vilka är de största skillnaderna mellan ett sverigesvenskt och ett finlandssvenskt sätt att kommunicera?
  5. När är det okej att använda dialekt?

Mönstret är tydligt. Frågor som berör våra egna finlandssvenska språkidentiteter engagerar flest lyssnare. Det här gäller oberoende av om vår infallsvinkel på ämnet är vetenskaplig eller mera lättsam. Våra lyssnare vill helt enkelt ha innehåll som handlar om deras språk, om den finlandssvenska språkliga vardagen, om livet inklämt mellan finskan och sverigesvenskan.

Frågor som berör våra egna finlandssvenska språkidentiteter engagerar flest lyssnare.

Utmaningen med att producera programmet vecka efter vecka är inte att hitta ämnen. Utmaningen är att behandla ämnet så att det intresserar både språkproffs och ”vanliga lyssnare”. Vi försöker lösa den här balansgången genom att i varje avsnitt sätta in jordnära exempel på ord och uttryck i ett större språkligt sammanhang. Ibland lyckas vi och ibland går det fel.

Speciellt regional okunskap retar gallfeber på våra lyssnare.

När vi misslyckas får vi minsann höra det. Speciellt regional okunskap retar gallfeber på våra lyssnare. När jag är slarvig med ett ortnamn eller när vi placerar en gata i fel by är responsen omedelbar. Budskapet är att vi har våldfört oss på något som är lyssnaren kärt. Vi har behandlat någons identitet ovarsamt.

Jag tar uttryckligen den här responsen som den ultimata bekräftelse på att Svenskfinland behöver ett eget finlandssvenskt språkprogram.